Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Muffinki bananowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki słodki deser z bananami

Muffinki bananowe z czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki bananowe z czekoladą

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 12 dag dobrej margaryny lub masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 duże jaja,
  • 7 dag czekolady mlecznej
  • 2 małe banany (mniej więcej po 15 dag każdy)

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowe z czekoladą
Obie mąki mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i następnie dokładnie miksujemy z jajkami i mlekiem. Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich i mieszamy łyżką- tak, by pozostały małe grudki. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Banany obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta wraz z czekoladą, mieszamy. Przygotowane ciasto wlewamy do papilotek na muffinki, ułożonych w blaszce, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki bananowe z czekoladą
Obie mąki mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Muffinki bananowe z czekoladą
Margarynę rozpuszczamy, studzimy i następnie dokładnie miksujemy z jajkami i mlekiem.
Muffinki bananowe z czekoladą
Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich i mieszamy łyżką- tak, by pozostały małe grudki. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. Banany obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta wraz z czekoladą, mieszamy.