Sposób przygotowania:
Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkamiOrzeszki i pestki:
Orzeszki z pestki podprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić (ale nie na miał) np. za pomocą malaksera.
Masa:
W pierwszej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej resztę - masło orzechowe, jajka, mleko oraz olej.
Następnie wszystko należy zmiksować/wymieszać łyżką jedynie do połączenia się całości.
Przed pieczeniem:
Specjalną blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, papilotki napełnić ciastem (do 3/4 wysokości), a całość obficie posypać kawałkami orzeszków i pestek.
Pieczenie:
Muffiny piec około 20-25 minut - do tzw. "suchego patyczka" w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
gusia1000