SUPERPRZEPIS

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami Więcej zdjęć (2)

Muffiny są pyszne i mocno orzechowe. Posiadają mięciutkie i dość zwarte wnętrze, które długo zachowuje świeżość.

Składniki:

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami

9-10 sztuk:

  • 170g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych)
  • 2 jajka
  • 80g masła orzechowego (użyłam z dodatkami)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami

Orzeszki i pestki:

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami
Orzeszki i pestki - można dodać do środka ciastek - wymieszać z połączonym ciastem.

Orzeszki z pestki podprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić (ale nie na miał) np. za pomocą malaksera.

Masa:

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami
Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

W pierwszej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej resztę - masło orzechowe, jajka, mleko oraz olej.

Następnie wszystko należy zmiksować/wymieszać łyżką jedynie do połączenia się całości.

Przed pieczeniem:

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami
Papilotek nie należy wupełniać do końca.

Specjalną blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, papilotki napełnić ciastem (do 3/4 wysokości), a całość obficie posypać kawałkami orzeszków i pestek.

Pieczenie:

Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami
Babeczki przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

Muffiny piec około 20-25 minut - do tzw. "suchego patyczka" w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.