jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Muffinki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Muffinki czekoladowe, doskonałe babeczki, które uwielbiają dzieci i dorośli.Doskonałe na przyjęcia urodzinowe dla dzieci.

Muffinki czekoladowe

Składniki:

Muffinki czekoladowe

 

  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • 23 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy- do smaku
  • 10 dag czekolady gorzkiej posiekanej
  • 10 dag czekolady mlecznej posiekanej
  • 2 jajka
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • 29 dag śmietany kwaśnej
  • 14 dag cukru
  • 80 ml oleju

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę. Dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, sól i cukier waniliowy- do smaku. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę i olej. Połączyć składniki suche i mokre, mieszać do połączenia wszystkich składników. Dodać czekoladę gorzką i mleczną do masy. Ponownie wymieszać. Rozłożyć ciasto na 12 foremek. Muffinki piec w temp. 190 stop. C przez około 25 minut. Po wystudzeniu posypać muffinki cukrem pudrem.