Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki czekoladowe z pieczonych buraków

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To idealny pomysł na zdrowy i pyszny deser, który posmakuje dzieciom oraz dorosłym, nawet tym, którzy nie koniecznie lubią fit słodkości. Są mięciutkie i takie mocno czekoladowe! I bez obaw, ponieważ buraków absolutnie się nie wyczuwa.

Muffinki czekoladowe z pieczonych buraków

Składniki:

Muffinki czekoladowe z pieczonych buraków

8 sztuk:

  • buraków (waga bez skórki; przepis na pieczone buraki tu - klik; mogą być również
  • 1 jajko
  • 50 ml kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 50 g ksylitolu (ew. cukru)
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady gorzkiej/deserowej

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe z pieczonych buraków

Czekolada:

Muffinki czekoladowe z pieczonych buraków
Najlepiej użyć czekolady gorzkiej lub deserowej.

Czekoladę należy bardzo drobno posiekać.

Buraki:

Muffinki czekoladowe z pieczonych buraków
Buraki mogą być pieczone lub też ugotowane.

Buraki zblendować na jednolite puree.

Masa:

Muffinki czekoladowe z pieczonych buraków

W pierwszej misce połączyć mąkę, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę, a w drugiej jajko, olej i kefir/maślankę/jogurt.
Składniki mokre wymieszać z puree buraczanym, a później za pomocą rózgi z suchymi składnikami.
Na końcu do ciasta należy wmieszać czekoladę.

Wypełnianie papilotek i pieczenie:

Muffinki czekoladowe z pieczonych buraków
Gotowe muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.
Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.