Sposób przygotowania:
Muffinki czekoladowe z pieczonych burakówCzekolada:

Czekoladę należy bardzo drobno posiekać.
Buraki:

Buraki zblendować na jednolite puree.
Masa:

W pierwszej misce połączyć mąkę, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę, a w drugiej jajko, olej i kefir/maślankę/jogurt.
Składniki mokre wymieszać z puree buraczanym, a później za pomocą rózgi z suchymi składnikami.
Na końcu do ciasta należy wmieszać czekoladę.
Wypełnianie papilotek i pieczenie:

Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.
Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
mocsłodkości
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2