Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1342]

Omlet z serem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To idealna propozycja na szybki posiłek. Placek jest delikatny i puszysty, a dodatek pieczarek oraz ciągnący się ser sprawiają, że omlet także i syci.

Omlet z serem i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Omlet z serem i pieczarkami

1 sztuka o średnicy około 20 cm:

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Opcjonalnie:

  • 3-4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Omlet z serem i pieczarkami

Masa jajeczna:

Omlet z serem i pieczarkami
Jajka z mąką i resztą składników można też połączyć w całości, ale wtedy omlet będzie mniej puszysty. Wtedy do masy warto dodać solidną szczyptę sody oczyszczonej.

Mąkę, paprykę, mleko i żółtka dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i następnie ostrożnie wymieszać z masą żółtkową.
Całość doprawić solą z pieprzem.

Pieczarki:

Omlet z serem i pieczarkami
Pieczarki można podsmażyć na maśle lub oleju.

Pieczarki pokroić i podsmażyć na odrobinie masła lub oleju.

Smażenie:

Omlet z serem i pieczarkami
Uważać przy przewracaniu, ponieważ jest bardzo delikatny.

Pieczarki zalać masą jajeczną.
Omlet należy smażyć z obu stron.

Ser:

Omlet z serem i pieczarkami
Ser powinien delikatnie się roztopić.

Po przewrócenia placka wierzch należy posypać serem.