Sposób przygotowania:
Świąteczne muffinki czekoladowePrzygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą pianę. Następnie ubijając powoli wlewamy maślankę i olej oraz parę kropli aromatu rumowego.
Sypkie składniki przesiewamy razem. Mieszamy sypkie składniki z mokrymi składniki. Mieszamy dokładnie razem.
Do formy na muffinki wykładamy papierowe papilotki. Nakładamy po łyżce ciasta do każdej papilotki(3/4 ich wysokości).
Pieczenie muffinek:
Przygotowaną formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie kremu:
Jajka,cukry i mleko dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Przelewamy do rondelka. Stawiamy na słabym ogniu. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzone masy jajecznej. Na samym końcu wlewamy parę kropli barwnika spożywczego zielonego.
Etap końcowy:
Przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdy. Wyciskamy krem na każdą muffinkę tworząc choinkę. Czubek każdej choinki z kremu ozdabiamy cukrową gwiazdką i posypujemy cukrową posypką.
Reniz
Agnieszka Rec