Sposób przygotowania:
Sułtański tort daktylowy z kremem tahiniETAP 1:
Zacznij od przygotowania tortu. Daktyle włóż do miski, zalej je wrzątkiem tak aby je przykrywał, odstaw pod przykryciem do napęcznienia na co najmniej godzinę.
Po tym czasie odlej wodę a daktyle zblenduj na mus. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Następnie, nie przerywając ucierania wlej do nich cienką strużką olej rzepakowy. Do ubitej masy dodaj daktyle i połowę mąki. Wymieszaj mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Dodaj resztę mąki oraz proszek do pieczenia i sodę, zmiksuj tak jak wcześniej do połączenia składników.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Wstaw ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź.
Serek mascarpone wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Mascarpone zmiksuj z pastą sezamową i cukrem pudrem na gładką masę.
Wystudzony tort podziel na trzy krążki, w razie potrzeby zetnij wierzch aby krążki były równe. Krążki ciasta przełóż kremem, wierzch i boki kremu również posmaruj kremem.
Wierzch ciasta możesz udekorować okruchami ze ściętej górki z wierzchu ciasta lub posypać ziarenkami sezamu.
Przed podaniem schłódź tort w lodówce przez co najmniej godzinę.
marietta