Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffinki przygotowane na oleju kokosowym, z dużymi kawałkami gruszek. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i delikatne.

Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym

 

  • mąka 2 szklanki
  • jajko 1 szt
  • gruszki 2 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • olej kokosowy 60 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem i roztopionym olejem kokosowym.

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy gruszki do mleka z olejem i mieszamy. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Pieczemy przez około 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, z termoobiegiem.
Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy łyżką.
Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym
W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem i roztopionym olejem kokosowym.
Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym
Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy do muffinek.