Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Muffinki korzenne z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczne, miękkie i wilgotne muffinki, które dzięki dodatkowi dyni pozostają długo świeże.

Muffinki korzenne z dynią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Muffinki korzenne z dynią

 

  • mąka pszenna 1,5 szkl.
  • budyń waniliowy 2 op.
  • jajka 2 duże
  • cukier kryształ niepełna szkl.
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mleko 1/2 szkl.
  • olej roślinny 1/3 szkl.
  • melasa 2 łyżki
  • miąższ z dyni pieczonej 200g
  • sól 1/3 łyżeczki
  • kakao pełna łyżka
  • cynamon mielony 1 łyżka
  • imbir mielony pełna łyżeczka

Sposób przygotowania:

Muffinki korzenne z dynią
Dynię Hokkaido pokroić na ćwiartki razem że skórką, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ w odpowiednim woreczku upiec lub ugotować w mikrofalówce. Odstawić do ostygnięcia, dużą łyżką oddzielić miąższ od skóry, ubić tłuczkiem do ziemniaków albo przecisnąć przez praskę.

Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki.

W osobnej misce połączyć mleko, olej i jajka - zmiksować. Dodać melasę oraz pierw z dyni. Ponownie zmiksować do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych. Zmiksować na jednolite ciasto. Masę odstawić na 10 minut.

Foremki lub papilotki muffinkowe wypełnić ciastem do 2/3 pojemności i w każdą porcję wcisnąć gruby plasterek banana. Piec w 165-170*C z termoobiegiem przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Muffinki korzenne z dynią
Połączyć wszystkie suche składniki w misce.
Muffinki korzenne z dynią
Dynię upiec lub ugotować i ubić na puree.
Muffinki korzenne z dynią
W osobnej misce połączyć wszystkie mokre składniki.
Muffinki korzenne z dynią
Wszystko razem ubić mikserem na jednolite ciasto.
Muffinki korzenne z dynią
Papierowe papilotki wypełnić ciastem i upiec.