Sposób przygotowania:
Muffinki korzenne z dynią
Dynię Hokkaido pokroić na ćwiartki razem że skórką, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ w odpowiednim woreczku upiec lub ugotować w mikrofalówce. Odstawić do ostygnięcia, dużą łyżką oddzielić miąższ od skóry, ubić tłuczkiem do ziemniaków albo przecisnąć przez praskę.
Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki.
W osobnej misce połączyć mleko, olej i jajka - zmiksować. Dodać melasę oraz pierw z dyni. Ponownie zmiksować do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych. Zmiksować na jednolite ciasto. Masę odstawić na 10 minut.
Foremki lub papilotki muffinkowe wypełnić ciastem do 2/3 pojemności i w każdą porcję wcisnąć gruby plasterek banana. Piec w 165-170*C z termoobiegiem przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki.
W osobnej misce połączyć mleko, olej i jajka - zmiksować. Dodać melasę oraz pierw z dyni. Ponownie zmiksować do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych. Zmiksować na jednolite ciasto. Masę odstawić na 10 minut.
Foremki lub papilotki muffinkowe wypełnić ciastem do 2/3 pojemności i w każdą porcję wcisnąć gruby plasterek banana. Piec w 165-170*C z termoobiegiem przez 20-25 minut, do suchego patyczka.