Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Muffinki kokosowo-dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne muffinki z dodatkiem tartej dyni, która zapewnia im wilgotność.

Muffinki kokosowo-dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki kokosowo-dyniowe

 

  • dynia (oczyszczona) 200 g
  • wiórki kokosowe 150 g
  • cukier 100 g
  • jajka 3 duże
  • mąka pszenna 140 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • skórka z cytryny
  • olej 40 ml
  • sól duża szczypta

Sposób przygotowania:

Muffinki kokosowo-dyniowe
W dużej misce połączyć wszystkie składniki poza dynią i zmiksować na jednolite ciasto.

Dynię obrać ze skóry, oczyścić z watowatego gniazda nasiennego, odważyć odpowiednią ilość i utrzeć na małych oczkach tarki warzywnej.

Dodać do ciasta, które na początku może sprawiać wrażenie dość suchego, ale po chwili dynia puści trochę soku i wszystko połączy się.

Gałkownicą do lodów albo dużą łyżką nakładać porcje ciasta do foremek silikonowych lub papierowych papilotek umieszczonych w formie dołkowej.

Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170*C z termoobiegiem. Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem albo przekroić jedną babeczkę na połowę.
Muffinki kokosowo-dyniowe
Połączyć w dużej misce wszystkie składniki bez dyni.
Muffinki kokosowo-dyniowe
Dynię obrać, pokroić w kawałki i zetrzeć.
Muffinki kokosowo-dyniowe
Połączyć ciasto z dynią i napełnić foremki.
Muffinki kokosowo-dyniowe
Upiec z termoobiegiem w temp.160-170* i sprawdzić patyczkiem.