Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 944]

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam je za ich smak, który idealnie komponuje się z lukrem cytrynowym i tą nie suchą konsystencję, która przeważnie wychodzi po użyciu mąki kukurydzianej.

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym

6 sztuk:

  • 1/2 szklanki mąki sojowej (1 szklanka = 250 ml; 60g)
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej (50g)
  • 1/3 szklanki cukru/ksylitolu (90g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • około 1/3 szklanki cukru pudru; około 55g)

Sposób przygotowania:

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym

Ciasto:

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym
Powstanie dość gęste ciasto, ale takie powinno być.

W pierwszej misce połączyć mąkę kukurydzianą, mąkę sojową, cukier i proszek do pieczenia, natomiast w drugiej - jajko z olejem oraz śmietaną. Wszystko razem wymieszać (ciasto będzie dość gęste).

Wypełnianie papilotek:

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym
Papilotki nie powinny całkowicie być wypełnione.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które należy wypełnić masą do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Muffiny należy piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Lukier:

Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym
Masa na lukier powinna być bardzo dokładnie utarta.

Cukier puder należy porządnie utrzeć z sokiem cytrynowym, aby otrzymać dość gęstą, ale lejącą się i jednolitą konsystencję.