SUPERPRZEPIS

Muffinki marchewkowe

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Muffinki marchewkowe Więcej zdjęć (12)

Pyszne, puszyste i mega wilgotne muffinki marchewkowe. Doskonałe do kawy lub herbaty. Idealne do szkoły lub pracy.

Składniki:

Muffinki marchewkowe

 

  • 2 szkl. startej na dużych oczkach marchewki
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Muffinki marchewkowe
Do miski przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.

Jajka ubijamy z cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy startą marchew oraz partiami sypkie składniki. Miksujemy do połączenia składników.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Muffinki marchewkowe
Do miski dajemy cukier, jajka, olej oraz ekstrakt waniliowy
Muffinki marchewkowe
Do miski przesiewamy sypkie składniki - dodajemy przyprawę do piernika
Muffinki marchewkowe
"Mokre" składniki bardzo dokładnie miksujemy
Muffinki marchewkowe
Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę
Muffinki marchewkowe
Miksujemy
Muffinki marchewkowe
Dodajemy partiami sypkie składniki
Muffinki marchewkowe
Miksujemy tylko do połączenia składników
Muffinki marchewkowe
Ciastem napełniamy papilotki
Muffinki marchewkowe
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Muffinki marchewkowe
Pyszne muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe
Muffinki idealne do kawy lub herbaty