Sposób przygotowania:
Muffinki orkiszowo - owsiane z truskawkami
Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Do miski przekładamy śmietankę, olej, cukier puder, płatki owsiane, wybite jajko i białko. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Do ciasta wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Pokrojone truskawki lekko wciskamy w ciasto i przekładamy foremki z ciastem na blaszkę.
Wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Muffinki wyjmujemy z foremek i studzimy, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
W międzyczasie od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Do ciasta wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Pokrojone truskawki lekko wciskamy w ciasto i przekładamy foremki z ciastem na blaszkę.
Wstawiamy muffinki do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Muffinki wyjmujemy z foremek i studzimy, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.