kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 930]

Kokosowe curry z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To jedno z tych dań które przygotujesz w 20 minut nawet jeśli nie ma pojęcia o gotowaniu. Curry jest wyraziste, dobrze doprawione z kokosową nutą. Do tego dzięki mięsnym pulpecikom świetnie syci i stanowi pełnowartościowy posiłek.

Kokosowe curry z kurczakiem

Składniki:

Kokosowe curry z kurczakiem

podstawowe

  • klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki panko lub bułki tartej
  • 2 jajka
  • tymianek, kumin, sól, czarny pieprz
  • olej do smażenia

 

  • sos:
  • puszka mleka kokosowego (400 g)
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • sól, czarny pieprz, kurkuma, curry, pieprz cayenne, cynamon

 

  • brązowy ryż do podania
  • świeża natka pietruszki lub kolendra

Sposób przygotowania:

Kokosowe curry z kurczakiem
Klopsiki:

Mięso mielone wyrabiamy razem z wiórkami kokosowymi, panko/bułką tartą, jajkami i przyprawami: tymiankiem, kuminem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki na jeden kęs. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy na talerz.

Sos: 

Na patelni po smażeniu klopsików podgrzewamy mleczko kokosowe. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dodajemy na patelnię. Wkładamy z powrotem klopsiki i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, kurkumą, curry, pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu.

Gotujmy na małym ogniu 5-7 minut.

Serwujemy gorące z dodatkiem brązowego ryżu i natki pietruszki/kolendry.