Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Muffinki piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki piernikowe z nutą pomarańczy to szybkie i proste wypieki. Każdy je lubi. A te z pewnością przypadną do gustu fanom pierników.

Muffinki piernikowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki piernikowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • skórka z całej pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (na polewę)
  • kandyzowana skóra z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Muffinki piernikowe
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę. Zmieszać składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika.

W misce zmiksować jajka, maślankę, wystudzone, roztopione masło, sok z połówki pomarańczy i miód.

Następnie połączyć składniki suche z mokrymi, dodać skórkę z pomarańczy i wszystko wymieszać łyżką drewnianą. Gotową masą napełnić papilotki do 3/4 ich objętości.

Piec 20-25 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na wystudzonych muffinkach.

Wierzch posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.


Muffinki piernikowe
Muffinki piernikowe z nutą pomarańczy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika