jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Muffiny piernikowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Piernikowe muffiny niewątpliwie stanowią pyszną alternatywę dla tradycyjnego piernika. Pięknie wyglądają, pachną i smakują:)

Muffiny piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny piernikowe

 

  • Składniki na 15 sztuk:
  • 250 gram mąki,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 100 gram cukru,
  • Dodatkowo:
  • 15 sztuk papilotek (mile widziane ze świątecznym akcentem),
  • polewa czekoladowa do wykończenia,
  • świąteczna posypka

 

Sposób przygotowania:

Muffiny piernikowe
Papilotki układamy w formie na muffiny. Sypkie składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, kakao mieszamy razem. Jajka oraz cukier umieszczamy w misce. Miksujemy na puszystą pianę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy mleko oraz olej. Na koniec dokładamy konfiturę żurawinową oraz miód. Miksujemy całość by składniki dokładnie się połączyły. Przygotowane foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Po wyjęciu muffinki dekorujemy polewą i świąteczną posypką. Gotowe.
Muffiny piernikowe
Sypkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy
Muffiny piernikowe
Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki
Muffiny piernikowe
Ciastem napełniamy foremki do 3/4 wysokości
Muffiny piernikowe
Upieczone muffiny polewamy polewa i dekorujemy posypka świąteczną