Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To doskonała propozycja na zdrowy deser oraz pożywną przekąskę, którą polubią zarówno dzieci jak i dorośli. Wilgotne ciasto serowe osłodzone miodem doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami.

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami

Składniki:

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami

Około 9 sztuk:

  • 100g mielonego twarogu/twarożku sernikowo-kanapkowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami

Owoce:

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami
Owoce przez pokrojeniem należy umyć i dokładnie osuszyć.

Truskawki z agrestem pokroić na mniejsze kawałki.

Masa:

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami
Masa powinna być dokładnie, ale delikatnie połączona.

W jednej misce należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej porządnie zmiksować twaróg, jajko, mleko, olej oraz miód.
Następnie wszystko razem ze sobą wymieszać i na końcu truskawki z agrestem.

Wypełnanie foremek:

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami
Muffinki można piec w papierowych papilotkach. Papier łatwo odchodzi od upieczonych ciastek.

Foremki do pieczenia muffinek napełnić masą do 4/5 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami
Podczas stygnięcia babeczki nie co opadną, ale to normalne.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.