nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Muffinki waniliowe z dżemem jabłkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Muffiny w wersji mini. Są poręczne, w sam raz na dwa kęsy i bardzo puszyste,mięciutkie jak biszkopciki z delikatnym jabłkowym nadzieniem..

Muffinki waniliowe z dżemem jabłkowym. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki waniliowe z dżemem jabłkowym.

 

  • Składniki suche:

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego(8g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Składniki mokre:

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • dżem jabłkowy
  • krem czekoladowy
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Muffinki waniliowe z dżemem jabłkowym.
W jednej misce łyżką mieszam ze sobą tak zwane składniki "suche" (czyli mąkę,cukry i proszek do pieczenia),a w drugim naczyniu łączę ze sobą za pomocą trzepaczki składniki"mokre"(czyli mleko, olej i jajko). Przelewam składniki "mokre", płynne do "suchych",proszkowanych. Mieszam wszystko łyżką,dość energicznie,aż składniki dokładnie się połączą.W blaszce z otworami na muffiny umieszczam papierowe papilotki. Nalewam trochę ciasta na spód papilotki,a w środek wkładam odrobinę dżemu jabłkowego. Następnie uzupełniam resztę papilotki ciastem,przykrywam dżem drugą dawką ciasta. Blaszkę z wypełnionymi papilotkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu (jak babeczki już przestygną) każdego muffina smaruję kremem czekoladowym i i posypuję wiórkami kokosowymi. Z tej porcji wyszło mi 48 mini muffin.
Muffinki waniliowe z dżemem jabłkowym.
Osobno łączymy składniki "suche",a składniki "mokre" mieszamy oddzielnie.
Muffinki waniliowe z dżemem jabłkowym.
Do składników "suchych" przelewam połączone skłądniki "mokre" i wszystko razem energicznie mieszam łyżką.
Muffinki waniliowe z dżemem jabłkowym.
Do papierowych papilotek,umieszczonych w zagłębieniach blaszki na muffiny,nakładam łyżeczką trochę surowego ciasta,na które nakładam troszkę dżemu jabłkowego i następnie przykrywam to kolejną dawką ciasta.