Sposób przygotowania:
Muffinki z żurawiną, chia i jabłkiem
Żurawinę wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem. Mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
Do drugiej miski wlewamy maślankę oraz olej. Dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.
Przelewamy składniki mokre do suchych, dodajemy żurawinę (trochę zostawiamy), jabłko oraz chia.
Krótko mieszamy.
Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotami formy. Na wierzchu układamy resztę żurawiny.
Wstawiamy muffinki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termo obiegiem i pieczemy je przez około 17 minut.
Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem. Mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
Do drugiej miski wlewamy maślankę oraz olej. Dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką.
Przelewamy składniki mokre do suchych, dodajemy żurawinę (trochę zostawiamy), jabłko oraz chia.
Krótko mieszamy.
Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotami formy. Na wierzchu układamy resztę żurawiny.
Wstawiamy muffinki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termo obiegiem i pieczemy je przez około 17 minut.