SUPERPRZEPIS

Muffinki wegańskie migdałowo - marchewko

  • 1
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Muffinki wegańskie migdałowo - marchewko Więcej zdjęć (5)

muffinki bez dodatku jajek? dokładnie tak i to bardzo pyszne!

Składniki:

Muffinki wegańskie migdałowo - marchewko

 

  • SKŁADNIKI SUCHE - 180 g mąki pszennej luksusowej
  • 80 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru trzcinowego demerara
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • SKŁADNIKI MOKRE - 220 g napoju/mleczka migdałowego, ew. sojowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 60 g oleju roślinnego
  • 10 g octu jabłkowego
  • 100 g startej drobno marchewki, u mnie odmiana purpurowa
  • do przybrania: 150 g śmietanki roślinnej
  • kilka łyżeczek płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Muffinki wegańskie migdałowo - marchewko
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. Do drugiej wlać składniki płynne, dodać do nich drobno startą marchewkę, wymieszać. Naszykować formę na muffinki, wyłożyć ją papilotkami albo spryskać tłuszczem w sprayu. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Do miski ze składnikami suchymi wlać mokre i łyżką lekko wymieszać tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Nakładać porcje ciasta do wgłębień formy - mnie wystarczyło jej na 10 sztuk. Muffinki piec ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, nałożyć na zimne babeczki, posypać lekko podprażonymi płatkami. Jeśli nie podajemy ich od razu to odstawić do lodówki, ale najlepiej śmietanę nakładać bezpośrednio przed podaniem.
Muffinki wegańskie migdałowo - marchewko
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche
Muffinki wegańskie migdałowo - marchewko
Do drugiej wlać składniki płynne, dodać do nich drobno startą marchewkę, wymieszać
Muffinki wegańskie migdałowo - marchewko
Naszykować formę na muffinki, wyłożyć ją papilotkami albo spryskać tłuszczem w sprayu.
Muffinki wegańskie migdałowo - marchewko
napój/mleczko migdałowe i śmietanka roślinna już wkrótce pojawią się w polskich sklepach!