WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Wegański placek drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek drożdżowy z kruszonką, bez dodatku jajek, krowiego mleka i masła. Ma nieco inną konsystencję i smak, na pewno warto spróbować.

Wegański placek drożdżowy

Składniki:

Wegański placek drożdżowy

Ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 szkl letniego mleka owsianego
  • szczypta soli

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Wegański placek drożdżowy

Ciasto

Wegański placek drożdzowy
Najpierw dajemy suche składniki i wlewamy mokre.

Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier, drożdże i szczyptę soli.

Wlewamy ciepłe mleko i olej i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto

Wegański placek drożdzowy
Ciasto podczas wyrastania powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na dwie części. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.

Kruszonka

Wegański placek drożdzowy
Placki posypujemy kruszonką i pieczemy po wyrośnięciu.

Margarynę, mąkę i cukier rozcieramy w palcach na kruszonkę. Posypujemy placki i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy ok 30-40 minut w 160 stopniach.