Sposób przygotowania:
Drożdżowe muffiny z bakaliami
Do stalowej misy przesiewamy 2 szklanki mąki pszennej. W rondelku lekko podgrzewamy 250 ml mleka z cukrem i solą, dodajemy drożdże, 1 jajo dokładnie łączymy trzepaczką. Dodajemy rozpuszczone 2 łyżki margaryny Kasia i mieszamy. Mieszaninę wlewamy do misy, wyrabiamy ciasto robotem na najwyższych obrotach aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto razem z misą wstawiamy do piekarnika o temp. 50 stopni na 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je, wsypujemy 1 szklankę mąki i jeszcze raz kilka minut wyrabiamy robotem. Przygotowujemy 12 dużych papilotek na muffinki, które wkładamy do silikonowej formy. Odrywamy po kawałku drożdżowego ciasta i układamy w papilotkach. Na ciasto wykładamy po łyżeczce mieszanki bakaliowej.Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika muffiny posypujemy je cukrem pudrem.
cherry