p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Drożdżowe muffiny z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe muffiny z bakaliami

Drożdżowe muffiny z bakaliami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe muffiny z bakaliami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasia
  • 50 ml cukru,
  • 15 ml soli,
  • 5 dag drożdży świeżych,
  • 250 ml mleko,
  • 1 szt. jajo,
  • 12 łyżeczek mieszanki bakaliowej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe muffiny z bakaliami
Do stalowej misy przesiewamy 2 szklanki mąki pszennej. W rondelku lekko podgrzewamy 250 ml mleka z cukrem i solą, dodajemy drożdże, 1 jajo dokładnie łączymy trzepaczką. Dodajemy rozpuszczone 2 łyżki margaryny Kasia i mieszamy. Mieszaninę wlewamy do misy, wyrabiamy ciasto robotem na najwyższych obrotach aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto razem z misą wstawiamy do piekarnika o temp. 50 stopni na 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je, wsypujemy 1 szklankę mąki i jeszcze raz kilka minut wyrabiamy robotem. Przygotowujemy 12 dużych papilotek na muffinki, które wkładamy do silikonowej formy. Odrywamy po kawałku drożdżowego ciasta i układamy w papilotkach. Na ciasto wykładamy po łyżeczce mieszanki bakaliowej.Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika muffiny posypujemy je cukrem pudrem.
Drożdżowe muffiny z bakaliami
Mieszaninę wlewamy do misy, wyrabiamy ciasto robotem na najwyższych obrotach
Drożdżowe muffiny z bakaliami
ciasto układamy w papilotkach. Na ciasto wykładamy po łyżeczce mieszanki bakaliowej
Drożdżowe muffiny z bakaliami
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 15 minut