Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Muffinki z bananem i cukinią wg elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie muffinki - wilgotne i pyszne

Muffinki z bananem i cukinią wg elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki z bananem i cukinią wg elfi

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • ok 1,5 szklanki startej cukinii
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Muffinki z bananem i cukinią wg elfi
Cukinię myję, obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cukier waniliowy - mieszamy na sucho. Następnie dodaję maślankę, cukinię, olej i jajka i ponownie mieszam - nie trzeba starannie ciasto rozlewam do papierowych foremek - tak na 3/4 wysokości. Banana obieram i kroję na kawałki - walce ok 2cm grube. Do każdej foremki z nalanym ciastem wkładam walec banana lekko zatapiając go. Tak przygotowane Muffiny wkładam do rozgrzanego do 180C piekarnika i piekę ok 25 - 30 min.
Muffinki z bananem i cukinią wg elfi
banana obieram i kroję w kawałki - małe walce
Muffinki z bananem i cukinią wg elfi
przygotowane ciasto nalewam do papierowych foremek
Muffinki z bananem i cukinią wg elfi
do kazdej foremki wkładam po kawałku banana lekko przyciskając