Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Muffinki z białą i czarną czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Na szybko do niedzielnej kawusi, polecam muffinki z czekoladą biało - czarną. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Muffinki z białą i czarną czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z białą i czarną czekoladą

Składniki suche

  • czekolada biała - 50 g
  • czekolada gorzka - 50 g
  • cukier puder -0,5 szkl
  • soda -0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy -0,5 opak
  • proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
  • mąka -2 szkl

Składniki mokre

Sposób przygotowania:

Muffinki z białą i czarną czekoladą
Najpierw do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Następnie dodać kakao, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać z czekoladami. W drugiej misce przygotować mokre składniki. Do miski wybić jajko, dodać mleko i olej, roztrzepać widelcem.

Przelać mokre składniki do suchych ostrożnie wymieszać. Łyżką nalewać masę do foremek na muffinki. Rozgrzać piekarnik do 180 stop.piec 20 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić, polać polewą czekoladową, udekorować listkami melisy.  
Muffinki z białą i czarną czekoladą
Do miski zostały wsypane suche składniki
Muffinki z białą i czarną czekoladą
Do suchych składników dodano mokre i wymieszane zostanie ciasto
Muffinki z białą i czarną czekoladą
Do foremek muffinowych zostało nałożone ciasto
Muffinki z białą i czarną czekoladą
Muffinki zostały upieczone w piekarniku gotowe do spożycia