SUPERPRZEPIS

Muffinki z czekoladą

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Muffinki z czekoladą Więcej zdjęć (14)

Pyszne, lekkie i bardzo puszyste migdałowe muffinki z mleczną czekoladą. Idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

Muffinki z czekoladą

 

 

  • Do dekoracji:
  • ubita na sztywno śmietana kremówka
  • kolorowe lentilki lub inna dekoracja

Sposób przygotowania:

Muffinki z czekoladą
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodajemy do nich mielone migdały.

Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie partiami dodajemy sypkie składniki oraz mleko skondensowane. Do połączonych składników wsypujemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Całość dokładnie, ale ostrożnie mieszamy.

Gotowym ciastem napełniamy papilotki. Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 minut. Upieczone i ostudzone dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną kremówką.

Przed podaniem na śmietanie można ułożyć dowolne dodatki.
Muffinki z czekoladą
Mleczną czekoladę kroimy na mniejsze kawałki
Muffinki z czekoladą
Do miski przesiewamy sypkie składniki i dodajemy mielone migdały
Muffinki z czekoladą
Do miski dajemy miękkie masło oraz cukier trzcinowy
Muffinki z czekoladą
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem trzcinowym
Muffinki z czekoladą
Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku
Muffinki z czekoladą
Partiami dodajemy suche składniki
Muffinki z czekoladą
Na przemian z suchymi składnikami dodajemy mleko skondensowane
Muffinki z czekoladą
Do masy dodajemy pokrojoną mleczną czekoladę
Muffinki z czekoladą
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka
Muffinki z czekoladą
Całość dokładnie mieszamy
Muffinki z czekoladą
Gotowym ciastem napełniamy papilotki
Muffinki z czekoladą
Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 minut
Muffinki z czekoladą
Ubitą na sztywno śmietaną kremówką dekorujemy ostudzone muffinki