Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Waniliowe muffiny z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Muffiny z rabarbarem i kruszonką są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Można je zabrać ze sobą na piknik.

Waniliowe muffiny z rabarbarem

Składniki:

Waniliowe muffiny z rabarbarem

 

  • Ciasto
  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • szczypta soli
  • Kruszonka
  • 15 dag mąki tortowej
  • 8 dag masła
  • 2 łyzeczki cukru z wanilią
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • Pozostałe produkty
  • 50 dag rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

Waniliowe muffiny z rabarbarem

ETAP 1:

Waniliowe muffiny z rabarbarem
Mąkę połączyć z cukrem i masłem, rozetrzeć palcami.

Kruszonka
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią i dodać masło, posiekać. Następnie rozcierać palcami tak aby powstały okruchy ciasta.

ETAP 2:

Waniliowe muffiny z rabarbarem
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.

Do jednej miski przesiać mąkę a proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią, wymieszać.

ETAP 3:

Waniliowe muffiny z rabarbarem
Do drugiej miski wlać składniki mokre, zmiksować.

W drugiej misce zmiksować jajka, mleko i olej.

ETAP 4:

Waniliowe muffiny z rabarbarem
Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi.

Do suchych składników wlać mieszankę z jajek mleka i oleju, zamieszać.

ETAP 5:

Waniliowe muffiny z rabarbarem

Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Połączyć z ciastem niezbyt dokładnie mieszając.

ETAP 6:

Waniliowe muffiny z rabarbarem

Do foremek muffinowych włożyć papilotki, napełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać kruszonką.

ETAP 7:

Waniliowe muffiny z rabarbarem

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-35 minut.