Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Dyniowe muffinki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne muffinki z domowym musem z dyni i z mleczną czekoladą. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego:)

Dyniowe muffinki z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe muffinki z czekoladą

 

  • 2/3 szklanki musu z dyni
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 14 dużych kostek czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffinki z czekoladą
Mus z dyni: Dynię obrać, pokroić w małą kostkę o rozgotować z odrobiną wody, ostudzić. Odmierzyć odpowiednią ilość. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, rozbełtać je. Do jajek dodać olej, mleko,sok z cytryny i mus z dyni. Mokre składniki dokładnie wymieszać. Dodać je do składników suchych. Wszystko wymieszać łyżką. Ciastem napełnić papierowe papilotki (wyszło mi 14 miffinek). Do każdej foremki z ciastem wcisnąć lekko po jednej kostce czekolady. Muffinki piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Gotowe muffinki oprószyć cukrem pudrem.
Dyniowe muffinki z czekoladą
Mus przygotowany z obranej i pokrojonej żółtej dyni.
Dyniowe muffinki z czekoladą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski i wymieszane.
Dyniowe muffinki z czekoladą
Jajka wymieszane z mlekiem olejem sokiem z cytryny i musem dyniowym.
Dyniowe muffinki z czekoladą
Papilotki wypełnione ciastem z mleczną czekoladą.