peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Muffinki z cieciorką i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki pulchne w środku, aromatyczne i z chrupiącą skórką.

Muffinki z cieciorką i gruszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z cieciorką i gruszkami

 

  • Na 12 sztuk:

 

  • 125 g mąki z cieciorki

 

 

  • 150 g gruszek z nalewki (zalanych wódką) wcześniej dobrze odcedzonych

 

  • 80 g cukru brązowego

 

  • 1 opakowani cukru wanilinowego

 

 

 

 

  • 1 jajo

 

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

 

  • 2-3 łyżki oleju do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Muffinki z cieciorką i gruszkami
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Masło i margarynę rozpuszczamy (w jednym garnuszku). Po ostudzeniu mieszamy je drugiej misce ze 100 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Gruszki drobno siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy. Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (po pierwszych 7 minutach przykrywamy babeczki folią aluminiową i dalej pieczemy do "suchego patyczka").
Muffinki z cieciorką i gruszkami
Muffinki z cieciorką i gruszkami - pyszne, aromatyczne babeczki