kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Muffinki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;)

Muffinki z czekoladą

Składniki:

Muffinki z czekoladą

 

  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • szklanka maślanki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gorzka czekolada (kostki)

Sposób przygotowania:

Muffinki z czekoladą
Masło rozpuścić w małym rondelku i wystudzić. Jajko utrzeć z cukrem, dodać maślankę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz masło. Całość połączyć do otrzymania jednolitej masy. Do każdej foremki nałożyć łyżkę ciasta, kostkę czekolady i przykryć niewielka ilością ciasta tak aby foremki były napełnione w 3/4. Piec 30-35 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.