kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Muffinki z dynią i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i delikatne muffinki z dodatkiem tartej dyni i siekanych orzechów. Przygotowane na jogurcie i maślance. Polecam

Muffinki z dynią i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z dynią i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z dynią i orzechami
Dynie obieramy ze skórki i ścieramy do miski na tarce o małych oczkach.

Orzechy siekamy na małe kawałki i dodajemy do miski z dynią. Dodajemy jogurt, maślankę, wybite jajko, miód, olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie mieszamy.

Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni.Upieczone muffinki studzimy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Muffinki z dynia i orzechami
Obrana dynie ścieramy na tarce do miski.
Muffinki z dynia i orzechami
Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałeczki.
Muffinki z dynia i orzechami
Maślankę, jogurt, orzechy, olej, jajko mieszamy.
Muffinki z dynia i orzechami
Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.