kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1370]

Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na muffinki. Ciasto przygotowałam na maślance z dodatkiem jabłek i orzechów. Muffinki są bardzo pyszne o lekkim kwaśnym smaku. Polecam.

Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance

 

  • 2 jabłka ( 250 g )
  • 6 łyżek maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 8 - 10 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • silikonowe foremki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance
Orzechy kroimy na mniejsze kawałeczki. Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do miski i dodajemy jajko, maślankę, oba cukry i mieszamy.

Wsypujemy mąkę i proszek oraz orzechy i olej, mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 - 40 minut do suchego patyczka. Gotowe muffinki wyjmujemy z foremek i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance
Obrane ze skórki jabłka kroimy w kosteczkę.
Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance
Orzechy włoskie kroimy na nieduże kawałeczki.
Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance
Maślankę, jajko, cukry i pokrojone jabłka mieszamy.
Muffinki z jabłkami i orzechami na maślance
Dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy.