Sposób przygotowania:
Muffinki z rabarbarem jabłkiem i kruszonką
Przygotowanie kruszonki:
Do miski dajemy miękkie masło cukry i wiórki wsypujemy większą część mąki zagniatamy kruszonkę.
Jeżeli klei się do dłoni to dosypujemy mąki ma być taka sypka.
Rabarbar kroimy drobno przelewamy na sitku wrzątkiem można posypać trochę cukrem studzimy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce
Do miski wsypujemy mąkę cukier, proszek i sodę. Do drugiej miski wlewamy śmietanę kefir i olej wbijamy jajka mieszamy ręcznie np trzepaczką.
Do płynnych składników wsypujemy suche składniki dodajemy rabarbar,starte jabłka i żurawinę mieszamy składniki bardzo krótko.
Na blasze układamy foremki mi wyszło około 20 szt i wypełniamy ciastem .
Na górę do każdej muffinki sypiemy duże kawałki orzechów włoskich lekko je wciskamy w ciasto .
Na górę sypiemy na każdą babeczkę kruszonkę.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.
Muffinki po upieczeniu studzimy na desce drewnianej .
Zimne muffinki posypujemy cukrem pudrem.
POLECAM!!!
Do miski dajemy miękkie masło cukry i wiórki wsypujemy większą część mąki zagniatamy kruszonkę.
Jeżeli klei się do dłoni to dosypujemy mąki ma być taka sypka.
Rabarbar kroimy drobno przelewamy na sitku wrzątkiem można posypać trochę cukrem studzimy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce
Do miski wsypujemy mąkę cukier, proszek i sodę. Do drugiej miski wlewamy śmietanę kefir i olej wbijamy jajka mieszamy ręcznie np trzepaczką.
Do płynnych składników wsypujemy suche składniki dodajemy rabarbar,starte jabłka i żurawinę mieszamy składniki bardzo krótko.
Na blasze układamy foremki mi wyszło około 20 szt i wypełniamy ciastem .
Na górę do każdej muffinki sypiemy duże kawałki orzechów włoskich lekko je wciskamy w ciasto .
Na górę sypiemy na każdą babeczkę kruszonkę.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.
Muffinki po upieczeniu studzimy na desce drewnianej .
Zimne muffinki posypujemy cukrem pudrem.
POLECAM!!!
gusia1000