Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Muffinki z powidłami śliwkowymi i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki z powidłami śliwkowymi i czekoladą są mięciutkie i wilgotne, na drugi dzień smakują identycznie, bardzo polecam :)

Muffinki z powidłami śliwkowymi i czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z powidłami śliwkowymi i czekoladą

 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej białej (210 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady (u mnie 80 %)

Sposób przygotowania:

Muffinki z powidłami śliwkowymi i czekoladą
Do mąki wsypać suche składniki, wymieszać, potem dodawać po kolei jajko, powidła śliwkowe, mleko, olej, dokładnie wymieszać by nie było grudek. Na końcu dodać połamaną czekoladę, trochę czekolady zostawić by posypać wierzch.

Ciasto będzie dosyć luźne. Do blaszki na muffinki powkładać papilotki, wlewać ciasto do pełna i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C. piec przez około 30 minut. Podczas pieczenia muffinki bardzo urosną, po wyciągnięciu z piecyka lekko opadną.

Muffinki są miękkie, wilgotne i na drugi dzień wciąż takie same. Polecam :)
Muffinki z powidłami śliwkowymi i czekoladą
Składniki wymieszać i dodać połamaną czekoladę
Muffinki z powidłami śliwkowymi i czekoladą
Ciasto nakładać do papilotek w foremce na muffiny