Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowy, domowy budyń o aksamitnej konsystencji, zrobiony ze zblendowanej kaszy jaglanej, jogurtu naturalnego i świeżych truskawek.

Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym
Wypłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do rondelka, dodajemy szczyptę soli i zalewamy dwiema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Oczyszczone truskawki wrzucamy do blendera razem z kaszą, cukrem waniliowym, miodem i jogurtem naturalnym. Blendujemy na gładką masę.

Nakładamy budyń do pucharków i dekorujemy kawałkami truskawek oraz listkami mięty.
Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym
Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sitku.
Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę
Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym
Truskawki myjemy, osuszamy i obieramy z szypułek.
Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym
Blendujemy truskawki razem z kaszą i jogurtem.