Sposób przygotowania:
Muffinki ze smażoną cebulką
1. Przygotuj blaszkę do muffinek i wypełnij papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
2. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i podgrzej.
3. Dodaj cebulę, bardzo drobno posiekaną i smaż 3 min lub do momentu, aż będzie miękka.
4. Dodaj czerwony ocet winny, cukier i smaż ok 10 min aż cebulka będzie złoto-brązowa. Od czasu do czasu mieszaj, żeby się nie przypaliła.
5. Odstaw do wystudzenia a w międzyczasie przygotuj składniki na ciasto.
6. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i świeżo mielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj łyżką.
7. Do wysokiego naczynia wbij jajka i dokładnie roztrzep. Dodaj maślankę i pozostałe 5 łyżek oleju. Miksuj przez chwilę na jednolitą masę.
8. Przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
9. Dodaj 3/4 usmażonej cebulki i ponownie wymieszaj.
10. Nakładaj łyżką do papilotek. Do 3/4 wysokości. Na wierzchu posyp pozostałą cebulką.
11. Piecz przez 20 min do koloru złoto-brązowego.
12. Po upieczeniu odstaw na 5 min do przestudzenia. Najlepiej smakują na ciepło. Wtedy szybko znikają z talerza.
2. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i podgrzej.
3. Dodaj cebulę, bardzo drobno posiekaną i smaż 3 min lub do momentu, aż będzie miękka.
4. Dodaj czerwony ocet winny, cukier i smaż ok 10 min aż cebulka będzie złoto-brązowa. Od czasu do czasu mieszaj, żeby się nie przypaliła.
5. Odstaw do wystudzenia a w międzyczasie przygotuj składniki na ciasto.
6. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i świeżo mielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj łyżką.
7. Do wysokiego naczynia wbij jajka i dokładnie roztrzep. Dodaj maślankę i pozostałe 5 łyżek oleju. Miksuj przez chwilę na jednolitą masę.
8. Przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
9. Dodaj 3/4 usmażonej cebulki i ponownie wymieszaj.
10. Nakładaj łyżką do papilotek. Do 3/4 wysokości. Na wierzchu posyp pozostałą cebulką.
11. Piecz przez 20 min do koloru złoto-brązowego.
12. Po upieczeniu odstaw na 5 min do przestudzenia. Najlepiej smakują na ciepło. Wtedy szybko znikają z talerza.
Kalafior