AldiNonia

AldiNonia

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Muffinki ze smażoną cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zawsze się udają, łatwe w przygotowaniu. Często robię na niedzielne śniadanie. Zapach smażonej cebulki budzi w ten sposób domowników:)

Muffinki ze smażoną cebulką

Składniki:

Muffinki ze smażoną cebulką

 

Sposób przygotowania:

Muffinki ze smażoną cebulką
1. Przygotuj blaszkę do muffinek i wypełnij papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.

2. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju słonecznikowego i podgrzej.

3. Dodaj cebulę, bardzo drobno posiekaną i smaż 3 min lub do momentu, aż będzie miękka.

4. Dodaj czerwony ocet winny, cukier i smaż ok 10 min aż cebulka będzie złoto-brązowa. Od czasu do czasu mieszaj, żeby się nie przypaliła.

5. Odstaw do wystudzenia a w międzyczasie przygotuj składniki na ciasto.

6. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i świeżo mielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj łyżką.

7. Do wysokiego naczynia wbij jajka i dokładnie roztrzep. Dodaj maślankę i pozostałe 5 łyżek oleju. Miksuj przez chwilę na jednolitą masę.

8. Przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj.

9. Dodaj 3/4 usmażonej cebulki i ponownie wymieszaj.

10. Nakładaj łyżką do papilotek. Do 3/4 wysokości. Na wierzchu posyp pozostałą cebulką.

11. Piecz przez 20 min do koloru złoto-brązowego.

12. Po upieczeniu odstaw na 5 min do przestudzenia. Najlepiej smakują na ciepło. Wtedy szybko znikają z talerza.

Tagi:

przystawki