Sposób przygotowania:
Babeczki z kozim serem i karmelizowaną cebulą
Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać cukier, ocet balsamiczny i wino. Przyprawić i dusić, aż cały płyn odparuje. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody (ok 1/4 szklanki) Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Mąkę pszenną i z cieciorki wymieszać z solą, resztą ciepłej wody, oliwą i rozmąconym jajkiem. Odlać 1 łyżkę do posmarowania babeczek. Wlać zaczyn i wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagnieść krótko jeszcze raz. Podsypując dodatkowo mąką pszenną rozwałkować ciasto na prostokąt (ok 20x40cm) Ułożyć plasterki koziego sera i wyłożyć karmelizowaną cebulę. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na 12 kawałków. Spód każdego kawałka zlepiać tak, aby nadzienie nie wypadało. Wkładać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na muffinki. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w temperaturze 180*C przez ok 25min. Smacznego!
zbysiowa
karola25