Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Muffinki z serem gorgonzola i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki wcale nie muszą być słodkie! Oto propozycja babeczek wytrawnych - z wyrazistym serem pleśniowym i szynką.

Muffinki z serem gorgonzola i szynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z serem gorgonzola i szynką

 

  • Na 12 muffinek:
  • 150 g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 90 g sera gorgonzola
  • 100 g szynki
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Szczypiorek
  • 200 ml mleka
  • Łyżka musztardy
  • Sól (płaska łyżeczka)
  • Pieprz
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Muffinki z serem gorgonzola i szynką
Ser gorgonzola kroimy w kostkę, szynkę na drobne kawałki.

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie. Masło roztapiamy, studzimy. Jajka rozmącamy, mieszamy z musztardą. Szczypiorek siekamy. Łączymy ze sobą składniki, mieszamy łyżką.

Przekładamy ciasto do foremek na muffinki. Pieczemy ok.25 min. w 180 st C. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Muffinki z serem gorgonzola i szynką
Muffinki dobrze smakują też z sosem czosnkowym
Muffinki z serem gorgonzola i szynką
Moje muffinki przed włożeniem do piekarnika

Tagi:

przystawki