katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Zapiekanka na kani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobra zapiekanka na grzybku a właściwie to kania podana troszkę inaczej. Kto lubi kanie to fajna z nią odmiana.

Zapiekanka na kani Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka na kani

 

  • kania 3 szt większe
  • filet z kurczaka 1 szt duża
  • mrożone warzywa 1-2 garści
  • ser żółty ok 5 plastrów
  • grzanki ok 2 garści
  • sól i pieprz
  • jajka 3 szt
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Zapiekanka na kani
Kanie oczyszczamy, płuczemy, oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.

Mięso płuczemy, osuszamy i oprószamy sola i pieprzem albo przyprawą do mięsa. Wrzucamy na patelnie i obsmażamy, dodajemy mrożonkę i przez chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku. Rozkładamy na przygotowanych kaniach.

Dwa plastry sera kroimy w paseczki i zwijamy w ślimaczki. Resztę sera drobno kroimy albo ścieramy na tarce i oprószamy kanie.

Ślimaczki układamy dowolnie i dodajemy po kilka grzanek. Kanie przekładamy na blaszkę i zapiekamy w gorącym piekarniku do rozpuszczenia sera.
Zapiekanka na kani
Zapiekanka na kani była bardzo smaczna .
Zapiekanka na kani
Każda kania jest oczyszczona i przygotowana do panierki.