paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Muffiny cytrynowe wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i smaczne muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny cytrynowe wg Beaty

 

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op cukru waniliowego
  • Skórka z jednej dużej cytryny lub z dwóch małych (tylko żółta zewnętrzna część)
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Muffiny cytrynowe wg Beaty
Cytrynę myjemy, przelewamy wrzątkiem. Na tarce (drobne oczka) ścieramy zewnętrzną część skórki (tylko tą żółtą warstwę). Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Mieszamy. Margarynę rozpuszczamy. Do drugie miski wlewamy jogurt, roztopioną margarynę i jajka. Mieszamy widelcem. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Masę nakładamy do papilotek (do ok 3/4 wysokości) Muffiny pieczemy w nagrzanym do 190 st C piekarniku przez 20 min (na złoty kolor) Smacznego :)
Muffiny cytrynowe wg Beaty
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy żółtą warstwe skórki z cytryny
Muffiny cytrynowe wg Beaty
W jednej misce łączymy mąkę, cukry, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny
Muffiny cytrynowe wg Beaty
W drugiej misce mieszamy jogurt z jajkami i roztopioną margaryną
Muffiny cytrynowe wg Beaty
Suche i mokre składniki łączymy i nakładamy do papilotek