Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie! Są mięciutkie, bardzo wilgotne i doskonale łączą dynię z pachnącym cynamonem oraz kawałkami czekolady.

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem

Składniki:

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem

Około 8 sztuk:

  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru
  • 200 g świeżej dyni ze skórką bez nasion (u mnie zwykła dynia)
  • 1 jajko
  • 50 ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • 50 ml oleju
  • 50g chocolate chips/dowolnej czekolady

Sposób przygotowania:

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem

Ciasto:

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem
Ciasto miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.

W pierwszej misce wymieszać przesianą mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, cukier, odmierzone 150 g puree z dyni(*), jogurt/kefir/maślankę i olej.
Następnie wszystko połączyć i na końcu wmieszać chocolate chips/ posiekaną czekoladę.

(*) Przepis na puree tu: https://gotujmy.pl/pieczona-dynia-oraz-muspuree-z-dyni,przepisy-diety-przepis,276313.html

Wypełnianie papilotek:

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem
Papilotki nie powinny być wypełnione całkowicie.

Ciasto powinno być dość gęste i należy je umieścić w papilotkach do 4/5 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem
Gotowe ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.