Sposób przygotowania:
Dyniowy chleb pszenny
Miąższ z upieczonej dyni piżmowej rozgnieść widelcem i połączyć z olejem.
Do ciepłej wody dolać kwas z domowej kiszonej dyni (w razie braku może go zastąpić kwas z domowej kapusty) - dosypać sól i cukier oraz dodać pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży, cukru i soli.
W misce robota połączyć mąkę pszenną z rozczynem drożdżowym i miąższem z upieczonej dyni piżmowej.
Wyrobić ciasto dodając w razie konieczności nieco cieplej wody. Nakryć ściereczką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do lekko natłuszczonej miski posypanej grubo mąką - nakryć i odstawić do podrośnięcia. W tym czasie włożyć do piekarnika grubą stalową miskę lub garnek z dopasowaną pokrywką i nagrzać razem z piekarnikiem do 250℃.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do nagrzanego naczynia i przykryć gorącą pokrywką.
Piec ok 40 minut, a po tym czasie przełożyć z naczynia na kratkę lub płaską blachę i dopiekać z termoobiegiem przez 10-15 minut jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180-200℃.
Ostudzić na kratce.
Do ciepłej wody dolać kwas z domowej kiszonej dyni (w razie braku może go zastąpić kwas z domowej kapusty) - dosypać sól i cukier oraz dodać pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży, cukru i soli.
W misce robota połączyć mąkę pszenną z rozczynem drożdżowym i miąższem z upieczonej dyni piżmowej.
Wyrobić ciasto dodając w razie konieczności nieco cieplej wody. Nakryć ściereczką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do lekko natłuszczonej miski posypanej grubo mąką - nakryć i odstawić do podrośnięcia. W tym czasie włożyć do piekarnika grubą stalową miskę lub garnek z dopasowaną pokrywką i nagrzać razem z piekarnikiem do 250℃.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do nagrzanego naczynia i przykryć gorącą pokrywką.
Piec ok 40 minut, a po tym czasie przełożyć z naczynia na kratkę lub płaską blachę i dopiekać z termoobiegiem przez 10-15 minut jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180-200℃.
Ostudzić na kratce.
Szeptucha