Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Dyniowy chleb pszenny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chlebek pszenny na drożdżach sam w sobie jest dość neutralny, przez co jest świetnym produktem wyjściowym do różnych modyfikacji smakowych.

Dyniowy chleb pszenny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowy chleb pszenny

 

  • 1 szkl. miąższu z pieczonej dyni
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 szkl. kwasu z kiszonej dyni (lub z kapusty)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 szkl. mąki pszennej typ650

Sposób przygotowania:

Dyniowy chleb pszenny
Miąższ z upieczonej dyni piżmowej rozgnieść widelcem i połączyć z olejem.

Do ciepłej wody dolać kwas z domowej kiszonej dyni (w razie braku może go zastąpić kwas z domowej kapusty) - dosypać sól i cukier oraz dodać pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży, cukru i soli.

W misce robota połączyć mąkę pszenną z rozczynem drożdżowym i miąższem z upieczonej dyni piżmowej.

Wyrobić ciasto dodając w razie konieczności nieco cieplej wody. Nakryć ściereczką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do lekko natłuszczonej miski posypanej grubo mąką - nakryć i odstawić do podrośnięcia. W tym czasie włożyć do piekarnika grubą stalową miskę lub garnek z dopasowaną pokrywką i nagrzać razem z piekarnikiem do 250℃.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do nagrzanego naczynia i przykryć gorącą pokrywką.

Piec ok 40 minut, a po tym czasie przełożyć z naczynia na kratkę lub płaską blachę i dopiekać z termoobiegiem przez 10-15 minut jednocześnie zmniejszając temperaturę do 180-200℃.

Ostudzić na kratce.
Dyniowy chleb pszenny
Dynię piżmową pokroić w krążki i upiec w rękawie.
Dyniowy chleb pszenny
Składniki ciasta połączyć z pieczoną dynią i wyrobić.
Dyniowy chleb pszenny
Wyrośnięte ciasto przełożyć do nagrzanego naczynia i upiec.