Sposób przygotowania:
Serowe muffiny dyniowe1. Najpierw spód: herbatniki mielimy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na spód każdej foremki do muffinek. Ubijamy i wkładamy do lodówki.
2. Ser, mus dyniowy, mąkę, cynamon, kremówkę, cukier waniliowy i budyń miksujemy, a po chwili dodajemy po jednym jajku i żółtka. Kolejne jajko dodajemy dopiero, gdy pierwsze połączy się z ciastem.
3. Masę serową wylewamy do foremek.
4. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku prze 10 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. godzinę.
5. Kwaśna śmietanę mieszamy z cukrem i smarujemy powierzchnię każdej muffinki. Podpiekamy jeszcze 10 minut w temp 150 stopni.
6. Konfiturę podgrzewamy w mikrofali i smarujemy polewę śmietanową na muffinkach.
7. Masę krówkową również podgrzewamy w mikrofali, żeby łatwiej ją było rozsmarować i wykładamy na powierzchnię muffinek.
8. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy muffinki.