haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Serowe muffiny dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trochę inne muffinki. Zrobione na bazie sera i musu dyniowego. Przepyszne i oryginalne na każdą okazję.

Serowe muffiny dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowe muffiny dyniowe

 

  • 150 g herbatników ciemnych (kakaowych)
  • 50 g masła
  • 250g zmielonego sera twarogowego
  • 150 g musu dyniowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru
  • 1/2 małej puszki masy krówkowej
  • pasek czekolady

Sposób przygotowania:

Serowe muffiny dyniowe
1. Najpierw spód: herbatniki mielimy z rozpuszczonym masłem i wykładamy na spód każdej foremki do muffinek. Ubijamy i wkładamy do lodówki.

2. Ser, mus dyniowy, mąkę, cynamon, kremówkę, cukier waniliowy i budyń miksujemy, a po chwili dodajemy po jednym jajku i żółtka. Kolejne jajko dodajemy dopiero, gdy pierwsze połączy się z ciastem.

3. Masę serową wylewamy do foremek.

4. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku prze 10 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. godzinę.

5. Kwaśna śmietanę mieszamy z cukrem i smarujemy powierzchnię każdej muffinki. Podpiekamy jeszcze 10 minut w temp 150 stopni.

6. Konfiturę podgrzewamy w mikrofali i smarujemy polewę śmietanową na muffinkach.

7. Masę krówkową również podgrzewamy w mikrofali, żeby łatwiej ją było rozsmarować i wykładamy na powierzchnię muffinek.

8. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy muffinki. 
Serowe muffiny dyniowe
Składniki masy serowo- dyniowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy
Serowe muffiny dyniowe
Do masy dodajemy po jednym jaju i żółtka
Serowe muffiny dyniowe
Ciasto wykładamy na przygotowany wczesniej w foremkach do muffinek spód.
Serowe muffiny dyniowe
Na werzch wykładamy konfiturę morelową i śmietanę.