Ewa Capri

Ewa Capri

Kucharz
[Przepisów: 6]

Muffiny orzechowe z polewą cynamonową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie, orzechowe słodkości dla każdego. Mogą być również alternatywą na Tłusty Czwartek, serdecznie polecam :)

Muffiny orzechowe  z polewą cynamonową

Składniki:

Muffiny orzechowe z polewą cynamonową

 

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, jakie lubicie)
  • garść posiekanych orzechów
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • omasta:
  • 30 gramów stopionego lekko ciepłego masła
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 2 kopiaste łyżki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania:

Muffiny orzechowe z polewą cynamonową
W jednej misce mieszamy mąkę, cukry, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. W drugiej mieszamy jajo, olej, mleko, masło, zawartość tej miski przelewamy do pierwszego naczynia, mieszamy łyżką do połączenia składników, wsypujemy posiekane średnio orzechy, rozprowadzamy po cieście. Foremkę do muffin wypełniamy papilotkami, nakładamy ciasta do 3/4 wysokości, pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka. Masło mieszamy z cukrem i cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny smarujemy glazurą, dekorujemy orzechami.