Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Muffiny nadziewane masłem orzechowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie muffiny ze słonawym nadzieniem z masła orzechowego. Mimo że masło jest tylko nadzieniem to jednak całe ciasto przechodzi jego smakiem.

Muffiny nadziewane masłem orzechowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny nadziewane masłem orzechowym

 

  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku
  • łyżeczka sody
  • szklanka maślanki
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżka skórki cytrynowej
  • 75 mil oleju
  • jajko
  • masło orzechowe
  • papilotki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Muffiny nadziewane masłem orzechowym
Suche składniki mieszamy razem, a mokre razem. Gdy jajko z cukrem, olejem i maślanką dostatecznie się spienią dodajemy po łyżce suchych składników i wolno mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami, do każdej wkładamy łyżkę ciasta i około łyżeczki masła orzechowego. Nie można dać go zbyt wiele, ponieważ w pieczeniu nam wykipi górą. Masło orzechowe przykrywamy ciastem na tyle aby było 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni i pieczemy około 25 min. Po ostudzeniu posypujemy pudrem.
Muffiny nadziewane masłem orzechowym
Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą suchych składników.
Muffiny nadziewane masłem orzechowym
Zapachu wypiekowi doda skórka cytrynowa.
Muffiny nadziewane masłem orzechowym
Do foremek nakładamy kolejno ciasto, masło orzechowe i ponownie ciasto.