BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Muffiny z czekoladą i bitą śmietaną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane bita śmietaną, są pyszne i uwielbiane przez moje wnuki.

Muffiny z czekoladą i bitą śmietaną

Składniki:

Muffiny z czekoladą i bitą śmietaną

 

  • Foremki papierowe na muffiny,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka ,
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko,
  • 1 op cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru ,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • czekolada 100 g,
  • do dekoracji ubita śmietana i koraliki cukrowe,

Sposób przygotowania:

Muffiny z czekoladą i bitą śmietaną
Do mleka dodajemy rozpuszczone ostudzone masło oraz rozbełtane jajko, dobrze wymieszać, następnie dodać cukier i cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodając kawałki czekolady.

Tak przygotowanym ciastem napełniamy foremki muf-finek do 3/4 wysokości.  Pieczemy około 20 - 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 stopni .C

Muffiny sprawdzamy patyczkiem jeżeli sie nie kleją to muffiny są gotowe.

Po upieczeniu i wystudzeniu, dekorujemy bitą śmietaną i koralikami.