Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Muffiny z czekoladą i skórką kandyzowaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekolada gorzka i skórka pomarańczowa to idealne połączenie.

Muffiny z czekoladą i skórką kandyzowaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny z czekoladą i skórką kandyzowaną

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1/3 szkl oliwy
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do ;pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • szczyptę soli
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Muffiny z czekoladą i skórką kandyzowaną
Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, pokruszoną tabliczkę czekolady, skórkę pomarańczową, wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko, oliwę, jajko i zmiksować. Do mleka z oliwą i jajkiem wsypać suche składniki, i zamieszać. Ciasto łyżką nakładać do foremek muffinowych do 2/3 wysokości. Włożyć o nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Muffiny z czekoladą i skórką kandyzowaną
Suche i mokre składniki wymieszać w dwóch oddzielnych miskach.
Muffiny z czekoladą i skórką kandyzowaną
Do mokrych składników wsypać suche i delikatnie wymieszać.
Muffiny z czekoladą i skórką kandyzowaną
Ciastem napełnić foremki muffinowe do 3/4 wysokości.