paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Muffiny z czekolada i pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie do zrobienia i najsmaczniejsze z tych które dotychczas robiłam.

Muffiny z czekolada i pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z czekolada i pomarańczą

 

  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko
  • 125 ml oleju ( roslinnego)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Muffiny z czekolada i pomarańczą
Zacznijmy od przygotowania sobie czekolady, siekamy ją na drobne kawałki, ja robie to za pomocą tasaka, odstawiamy na bok.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, solę i sól, a w drugiej cukier , jajko, mleko, olej, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii mikserem. Następnie powoli dodajemy suchych składników i całość dokładnie mieszamy na wolniejszych obrotach. Na koniec wmieszamy rozdrobnioną czekoladę.
Formę do muffin wyłożoną papilotkami wypełniamy do 2/3 wysokości masą i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Mi wyszło ok 20 muffin, zalezy od wielkości formy.
Muffiny z czekolada i pomarańczą
Mozna piec także w silikonowych formekach, wtedy nie potrzeba papilotek
Muffiny z czekolada i pomarańczą
Czekolady nie siekajmy tez na wióry, robi sie miękka i fajnie wypływa z muffin
Muffiny z czekolada i pomarańczą
Nie najlewajmy za dużo masy bo wyrosną zaduże i wypłyną
Muffiny z czekolada i pomarańczą
Myśle ze nie trzeba juz ich ozdabiać w takiej postaci są boskie