dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Muffiny z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Muffiny o smaku owoców leśnych z dodatkiem jeżyn. Bardzo smaczny deser oraz prosty w przygotowaniu.

Muffiny z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z jeżynami

 

  • 1 szkl jeżyn
  • 1 szl jogurtu o smaku owoców leśnych
  • 1/3 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szkl mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Muffiny z jeżynami
Jajka mieszamy z olejem i jogurtem. W innej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Do płynnych składników stopniową wsypujemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. Jeżyny płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Na cieście układamy owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 25 minut. Smacznego!
Muffiny z jeżynami
Jogurt dokładnie mieszamy z jajkami i olejem.
Muffiny z jeżynami
Do mokrych składników dodajemy suche składniki.
Muffiny z jeżynami
Jeżyny płuczemy, oczyszczamy i osuszamy.
Muffiny z jeżynami
Ciasto wykładamy do foremek i układamy owoce.