Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Muffiny z kokosem i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i słodkie Muffiny z rozpływającą się białą czekoladą.

Muffiny z kokosem i białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z kokosem i białą czekoladą

 

  • ok 250g mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • jajko
  • 7 łyżeczek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z kokosem i białą czekoladą
Suche składniki mieszamy w jednej misce - mąkę, cukier i wiórki. Mokre składniki mieszamy w osobnej misce - jajko, mleko, olej. Następnie wszystkie składniki łącze razem i dopiero wtedy dodaję proszek do pieczenia. Czekoladę przed rozpakowaniem masakruję tłuczkiem aby ją rozkruszyć. Następnie dodaję ją do ciasta i mieszam. Gotową masę przelewam do papierowych foremek do muffinów i wierzch obsypuję jeszcze wiórkami. Piekę ok 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku w temp 180C. Jak widać po moich muffinach łatwo je przypiec a nawet spalić więc warto doglądać muffinów i w razie coś szybciej je wyciągnąć.
Muffiny z kokosem i białą czekoladą
wszystkie składniki łączę razem i na koniec wsypuję proszek
Muffiny z kokosem i białą czekoladą
białą czekoladą rozkruszam na drobne kawałeczki
Muffiny z kokosem i białą czekoladą
ciasto łyżką wkładam do foremek na 3/4 wysokości
Muffiny z kokosem i białą czekoladą
na samą górą obsypuję dodatkowym kokosem