Sposób przygotowania:
Muffiny z kukurydzą i groszkiem
Dwie szklanki mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, pieprzu wsypujemy do jednej miski. Mieszamy ze sobą składniki. W drugiej misce zaś łączymy ze sobą płyny : wlewamy szklankę kefiru , dodajemy 3 łyżki śmietany 18%, wlewamy pół szklanki oleju oraz wbijamy jedno jajo. Mieszamy płyny ze sobą. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, po czym dodajemy odsączony groszek i kukurydzę i ponownie mieszamy. Nie musimy starannie mieszać - mogą być grudki mączne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę muffinową natłuszczamy, żeby ciasto nie przystało do blaszki, a następnie wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem muffinowym. Nasze muffinki pieczemy ok 30- 35 minut. Najlepiej sprawdzamy suchym patyczkiem lub wykałaczką czy nasze ciasto jest już upieczone czy też nie. Jeżeli patyczek po wbiciu i wyjęciu będzie suchy ( nie zostanie na nim ciasto ) oznacza to iż możemy wyjmować z piekarnika muffiny . Najlepsze są ciepło. Smacznego